Cinta Hatiku Sampai Ke Syurga

Saturday, December 31, 2011

Rezeki Sempena Tahun Baru

Salam,

Apa khabar semua, lama juga tak update blog,insyallah memag niat di hati nak update lepas ni,banyak cerita yang nak di kogsi dengan kauorang, tapi sekarang tengah busy sikit dengan si kecil Harraz dan tengah kejar nak siapkan assigment yang banyak lagi,hehe..keja last minute kan,padam muka sendiri....

Ok la berbalik pada tajuk aku rezeki sempena tahun baru. Rezeki apa sebenarnya, alhamdullilah macam-macam rezeki hujung tahun ni tuhan bagi, itu nanti aku story kemudian, kali ni nak story pasal rezeki kasut baru,hehe...Cuba kauorg tengok dulu gambar kat bawah...

Thanks adikku..lain kali selalu la silap beli saiz lagi,haha...
Cantik tak???cantik kan, kasut ni adik aku yang kasi...Mulanya dia beli untuk dia, sekali aku g bilik dia aku tengok, cantik kasut ni, aku kata asal hang tak beli kat aku satu, dah la aku tak leh keluar shopping duk dalam pantang ni,kalau tengok cantik beli la aku satu nanti aku bayar la, buat ayat sedih la konon kan,hehe...

Tiba-tiba jawapan yang aku terima dari dia, kalau hang nak amb la, aku bagi hang. Aik pelik lak aku boleh tiba-tiba kasi orang macam tu je.Aku tanya balik kenapa tak nak ke? dia cakap nak la tapi aku masa try macam ok je saiz dia sekali balik rumah macam kecil je lak, nak g tukar malas, kalau hang muat amb la kat hang..apa lagi aku terus je try, mmg rezeki la kan,muat-muat kaki aku k, aku cakap kat dia muat kaki aku la,aku pun trs amb.

Walaupun dalam keadaan sedih tak dapat nak enjoy shopping hujung tahun ni, tapi ada juga rezeki tuhan bagi, alhamdullilah jimat duit aku,haha...so kauorang kalau ada yg tersalah beli malas nak g tukar, kasi kat orang tengah berpantang ni, semoga rezeki kauorang juga bertambah,hehe...Apa pun thanks adik ku...

Friday, December 30, 2011

iPhone 4S Cuma RM55 Sebulan Macam Tak Caya Je

Salam semua,

Rasanya semua orang tahu yang baru-baru ini iPhone 4S telah dilancarkan di Malaysia.. dan pastinya bagi peminat iPhone 4S mesti sedang tercari-cari pembekal talian mana yang akan menjadi pilihan dihati.

Spesifikasi iPhone 4S

Kini korang jangan risau lagi.. sebab dalam keadaan tidak percaya ni.. Digi menawarkan pelan terbaik untuk iPhone 4S ni dengan Pelan terbaiknya iaitu hanya RM55 bayaran sebulan..

Tak Percaya?

hanya dari DiGi Sahaja 

Tengok pelan dibawah ni yang dibawakan oleh DiGi Internet..


So apa tunggu lagi.. jom kita beli secara online sekarang ni..

Tuesday, December 6, 2011

Rezeki Our Junior

Salam semua,

Selamat pagi semua, dah banyak hari tak update blog ni. En Myvitrd pun dah bising-bising suruh update, bila mood malas datang jangan cakap apa, mmg terus tak ada idea nak update. Ok malam ni nak cerita sikit pasal hadiah...Siapa agaknya yang dapat hadiah kauorang rasa???apa dia, En Myvitrd dapat hadiah! wah dia mmg dapat hadiah, tu yg senyum sampai hari ni tak habis-habis lagi....tapi bukan nk cerita tentang hadiah En Myvitrd tapi nk cerita tentang hadiah buat our junior.

Cuba kauorang tengok gambar kotak kat bawah tu, cantik kan balutan dia....Masa dapat je hadiah ni, jadi tak sabar nak buka, tapi tahan kan diri je sebab nak balik buka sama-sama dengan En Myvitrd.

Hadiah Dari seorang blogger
Hadiah ni kitaorang terima dari seorang blogger yang jauh di kedah. Tak sangka betul dia nak bagi hadiah. Tiba-tiba dia minta alamat katanya nak pos barang. So En Myvitrd minta aku bagi alamat office aku, sbb kalau pos kat rumah tak ada sapa nak terima nanti, tak ada orang kat rumah.

Jom kita tengok apa hadiahnya. Sekali buka set baju baby la....Wah sangat teruja, hadiah pertama buat Our Junior. Bertuah betul belum lahir dah dapat hadiah. Mamanya ni yang duk tunggu hadiah dari daddy, dapat ke tidak ni agak-agaknya,hehe....jangan lupa ya En Myvitrd hadiah ulang tahun perkahwinan dan hadiah b'day sayang....kalau tak merajuk balik kampung 100 hari,hehe...

Ni la hadiahnya, cantikkan....
Apa pun banyak-banyak terima kasih buat far_east atas hadiah yang diberi. Cantik sangat, sampai kan nak buka En Myvitrd kata sayang. Hadiah untuk anak, tapi mak bapak yang teruja lebih,hehe...

Monday, November 28, 2011

Samsung Galaxy Note Buat En Myvitrd

Salam semua,

Wah En Myvitrd dapat hadiah Samsung Galaxy Note ke? Kalau la dia dapat sure tido malam dah tak peluk bini, samsung galaxy note tu yang di peluknya,haha....Cuba tanya dia kalau kauorang tak percaya,hehe...

Samsung galaxy note idaman En Myvitrd

Ahad petang lepas En Myvitrd balik keja, dia bawa aku keluar jalan-jalan, tujuan sebenarnya adalah untuk survey barang our junior dan Samsung Galaxy Note. Dari one utama sampai ke ikea dan ikano kitaorg survey akhirnya balik dengan tanggan kosong, barang untuk our junior belum jumpa yang berkenan di hati. Samsung Galaxy Note lak, En Myvitrd kata nak balik fikir-fikir dulu, nak beli ke tidak.

Jadinya aku biarkan dia balik dan fikir-fikir kan dulu. Tapi pagi isnin dia bangun tido sambil tersenyum, aku tanya kenapa senyum-senyum? dia kata semalam dia mimpi, aku tanya la mimpi apa? dia cakap mimpi beli benda tu... benda apa aku tanya lagi? sambil tersenyum-senyum dia cakap abg mimpi abg beli Samsung Galaxy Note, happy sangat katanya...aduh dah parah kalau macam ni....Nak kena beli juga ni...

Cantikkan
En Myvitrd minta pendapat aku nak beli ke tak, aku cakap kalau suka beli je, kalau rasa ada duit, kalau tak ada duit nanti aku potong gambar kat pamplet yang dapat tu aku kasi dia,hehe....Aku benarkan En Myvitrd beli sebab sebelum ni dia tak pernah nak bazirkan duit dia untuk gadget-gadget atau selalu tukar-tukar hp, hp buruk yang satu tu la dia pakai dari sebelum kahwin sampai sekarang. So Bagi aku apa salahnya dia beli kali ni, sbb aku tengok dia dah suka sangat. Kalau nak suruh aku belikan kena tunggu hujung bulan 12 la, itu pun kalau company aku murah hati nak kasi bonus,hehe....

Kalau nak tau apa keistimewaan Samsung Galaxy Note dan pakej yang ada boleh tgk kat sini.

Persiapan Barang Baby Yang Belum Siap

Salam,

Otak ni tengah fikir apa lagi barang yang tak cukup untuk our junior.Boleh dikatakan semua yang basic dah siap beli. Sekarang tinggal yang besar-besar je belum beli lagi. En Myvitrd kata tunggu baby lahir baru beli, tapi bila mata ni dah terpandang yang cantik dan tgh offer lak tu, tak keruan jadinya aku,hehe...

Antara barang yang belum dibeli adalah seperti di bawah, sapa yang nak tolong sponser sila beri detail anda,hehe....Jom kita tengok apa lagi yang belum cukup.

Bottle Sterilizer and Warme r

Ni aku rasa perlu, sebab nak sterilizer botol-botol susu nanti. Warmer lak senang nanti nak panas kan susu badan yang dah sejuk dalam peti sejuk nanti.

Masih tengah survey carseat yang berkenan di hati En Myvitrd

Car seat ni macam nak beli lepas bersalin je, tapi aku terfikir macam perlu beli awal sebab lepas je bersalin nanti aku terus balik penang. So larat ke aku nak pegang our junior sampai penang. Tak pun lebih selesa baringkan atas tilam kat kerusi belakang. Masih menghitung keperluannya. Tapi mmg nak kena beli carseat ni, cuma bila nak beli tu tgh fikir-fikirkan lagi, senang En Myvitrd nak hantar our junior g rumah pengasuh bila aku dah mula kerja nanti.

Stroller yang kita orang sangat suka

Stroller ni memang confirm dah bersalin baru beli, kata En Myvitrd bila aku dah lepas pantang nanti baru g beli kat Penang, katanya tak pernah lagi shopping barang baby kat penang. 

Almari baby macam ni pun dah ok

Katil baby yang kita masih tengah survey

Almari baju dan Katil untuk our junior lak memang tengah survey, semalam pun dah g survey...Tapi masih belum ada yang menarik hati. Dah jumpa yang cantik mahal gila la pulak..Yang murah lak tak cantik, macam mana tu, kata En Myvitrd kita buat sendiri je la,hehe....Rajin ke nak buatnya sayangku?

Sangat suka warna bilik baby ni,tapi perabut dia agak tak berkenan dihati.

Gambar kat atas ni aku jumpa masa tgh google tadi...merah memang warna kesukaan aku dan En Myvitrd, tadi terpandang je gambar ni terus jatuh cinta. Terasa terus nak tukar warna bilik our junior kepada warna merah,hehe..macam mana suamiku setuju tak?mesti kurang setujukan sebab baru je 6 bulan cat bilik tu,hehe....

P/S : Ok la pesanan ni aku tujukan buat adik ku, sila pilih salah satu barang kat atas yang hang nak sponser, wajib sponser ya, sebab anak buah pertama dan cucu pertama k, hehe...gila kejam kan aku....

Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya

Salam selamat pagi semua,

Hari ni masuk hari ketiga berseorangan dirumah, En Myvitrd terpaksa bekerja, ikutkan aku ni penakut duduk sorang kat rumah, selalunya kalau hujung minggu dia berkerja sure aku akan ikut dia bekerja, tapi dah dekat-dekat nak bersalin ni, badan dah tak larat nak duduk lama-lama kat office dia. So terpaksa beranikan diri untuk duduk sorang-sorang kat rumah. Nak menhilangkan rasa takut aku online atau pun aku tido je.

So sebelum aku sambung tido, pagi ni aku nak bercerita sikit tentang buku Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerja yang aku dapat masa 2nd Maternity and Children Expo Mid Valley hari tu. Bagi aku buku ni sangat berguna, banyak panduan yang berguna, terutama buat ibu-ibu yang baru pertama kali ingin menyusukan anak secara eksklusif.  Buku ini ditulis didalam Bahasa Melayu.

Buku Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya

Ok aku cerita sikit info tentang buku ni yang aku dapat dari web Moms Little Ones. Buku ini diterbitkan oleh Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu WPKL khusus buat ibu-ibu bekerjaya yang ingin meneruskan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Kandungannya sangat sesuai untuk para ibu yang ingin mendapatkan maklumat lanjut berkenaan penyusuan susu ibu.

Antara topik kandungan buku ini: 

  1. Pilihan-pilihan bagi Ibu bekerjaya 
  2. Penyusuan Susu Ibu 
  3. Perancangan Awal Ibu Bekerja Yang Ingin Melakukan Perahan
  4. Latihan Memerah 
  5. Memerah Susu dengan Tangan (Manual)
  6. Memerah Susu dengan Pam 
  7. Jenis-jenis Pam
  8. Panduan Am Cara Menyimpan Susu Perahan 
  9. Cara Menyimpan Susu Perahan 
  10. Mencairkan Perahan Susu Ibu Yang Dibekukan 
  11. Cara Memberi Perahan Susu Ibu 
  12. Tips Kejayaan Penyusuan Susu Ibu Bekerjaya 
  13. Cara Mudah Memantau Tumbesaran Bayi 
  14. Carta Pertumbuhan WHO (2006) 
  15. Sumber Makanan Berkhasiat yang Boleh Merangsang Penghasilan Susu
  16. Dilengkapi dengan 7  lampiran yang boleh dijadikan rujukan khusus untuk ibu bekerjaya yang menyusu.
Di bahagian akhir buku ini (Lampiran 7) terdapat senarai maklumat lengkap kaunselor - kaunselor laktasi untuk bantuan dalam penyusuan.

Buku ni kauorang boleh dapat kan di Moms Little Ones dengan harga RM 10. Bagi aku harga buku ni murah, orang kata harga mampu milik dan panduannya sangat berguna. Nanti ada masa aku kongsi dengan kauorang serba sedikit isi dalam buku ni ya...

Sunday, November 27, 2011

2nd Maternity & Children Expo Mid Valley

Salam semua,

Orang lain dah lama cerita pasal Expo ni,aku je yang baru nak bercerita,hehe...Aku sangat menanti expo ni...dah cakap kat En Myvitrd awal-awal lagi, ada apa sx pun nak pg juga...Bukan tak pernah pegi masa 1st Maternity & Children Expo Mid Valley, tapi timu 2e tu tak beli apa pun, just jalan-jalan tengok dan survey harga.Masa tu baru lagi pregnantkan, memang tak nak beli apa pun lagi,tapi geram je tengok.

Di depan pintu masuk 2nd Maternity & Children Expo Mid Valley

Kitaorang ke sini hari Jumaat, lepas aku Checkup, terus gerak ke sini. Kitaorang datang jumaat sebab petang tu juga kitaorg akan balik johor. En Myvitrd dah rindu dengan bondanya. Lagi pun aku nak jumpa ibu mentua sebelum nak bersalin ni, nak minta sikit tip, ya la mak mentua aku berpengalaman melahirkan 11 orang anak, power kan.

Mula-mula aku ingat tak ramai orang sebabnya hari Jumaat,hari orang kerja kan, sekali dari jauh sebelum masuk parking dah nampak signal merah full parking. Apa lagi, time nak mencari parking mau 10 x juga la pusing, alhamdullilah akhirnya dapat juga parking yang agak dekat dgn pintu masuk.

Tujuan utama kesana adalah mencari brestpump...Sebelum mengandung lagi aku dah berniat bila dah ada zuriat nanti, aku nak susukan anak aku dengan susu aku sendiri. Alhamdullilah niat aku di sokong olen En Myvitrd. Bila aku dah tau aku mengandung benda utama yang aku survey adalah brestpump. Dari awal-awal lagi dah letak tepi siap-siap duit untuk brestpump ni. Kalau ikut hati dah lama aku beli, tapi selamat la aku sabar, sbb time expo tu, aku dapat harga yang murah. Macam-macam brestpump yang aku tengok ada jual kat pasaran dari harga beribu hingga la beratus. Macam-macam pandangan dan pendapat yang aku baca kat forum dan aku tanya kat member-member yang pernah guna brestpump. Akhirnya brestpump kat bawah tu la menjadi pilihan hati aku dan En Myvitrd. Aku lebih berminat Electric Brestpump dari yang manual.

Spectra 3 Electric Double Breastpump

Gambar kat atas adalah set brestpump yang aku beli, selain dalam gambar tu macam-macam lagi yang aku dapat dengan harga RM 689 harga sepatutnya adalah RM 745. Ok jom kita tengok apa yang aku dapat dengan harga diskaun tu :
  1. Spectra 3 Brestpump - RM 388
  2. Spectra Breatsheild Set (for double pumping) - RM 70
  3. Spectra Filter -RM 13
  4. Pro Mom Bag
  5. Cooler Bag
  6. 3 Reusable ice packs - RM 38
  7. 6 pcs 5oz Storage containers and 2 Cup Feeders - RM 39
  8. 10 pcs 2oz Storage containers and 2 Cup Feeders - RM 35
  9. Rain Cover (for mom bag) - Ni aku rasa tak ada jual kot dia kasi free je
  10. MLO Jute Bag - Ni aku rasa tak ada jual kot dia kasi free je
Harga yang aku letak tu harga asal kalau beli satu-satu la kan, harga Pro Mom Bag dan Cooler Bag aku tak pasti, kalau tak salah aku dalam RM 200 lebih kot harga kedua-dua beg tu. Sebab kebanyakan dia org jual pakej sekali dengan beg.

Washable Bra Pads (6 Pcs)- RM 15.90


Selain tu aku sempat juga beli Washable Bra Pads harga asal dia RM15.90 tapi dapat RM 11. Murahkan, bagi aku berbaloi-baloi la g expo,budget untuk beli brestpump dapat beli benda lain sama, sbb brestpump dah dapat harga murah..

Nursing Bra - RM 39.90

Kalau dah beli bra pads tak kan tak beli Nursing bra kan, niat nak beli satu dulu, nak cuba kan, tapi En Myvitrd suruh beli banyak tu pun aku amb dua je, aku kata try dulu, nanti kalau sedap pakai dalam pantang aku order la lagi. Tapi dia cakap nanti harga dia dah lain. Tapi nak buat macam mana kan, kang beli banyak-banyak tak sedap pakai rugi juga. Bra ni aku dapat harga RM 28 sehelai, harga asal RM 39.90.

Diaper Bag - RM 59.90

Tak dilupa buat En Myvitrd ada juga, beg kat atas tu dah lama dia mengidam nak beli, tapi aku je yang tak kasi dia beli dulu, aku suruh tunggu time expo, sure ada yang murah. Betul tekaan aku, beg kat atas aku dapat dengan harga RM 49.00. Dari apa yang aku tengok satu booth je yang jual harga murah macam tu,yang lain ada juga diskaun tapi still harga dia atas RM 50 keatas. 

Kalau ikutkan banyak lagi nak beli, ada yang dah aku pegang tapi sekali tengok beratur panjang nak bayar tak jadi aku nak beli, baju baby yang paling aku tak tahan, tambah bila tengok warna merah, membara je hati nak beli. 

Car seat lak agak kecewa, sbb tak dapat nak beli, sbb itu antara senarai barang yang kita orang nak beli. Katil baby lagi la kecewa sbb masa first expo harga Set katil baby dari Twin baby adalah RM599, kali ni pergi harga dia lagi mahal RM899. Tengok la mana tau next expo harga turun lak kan, time tu pun aku dah habis pantang kan, jangan harga bertambah dah la. Yang aku nak tak ada stock dan mahal la pulak, tak pa la minggu depan ada J CARD member kat mid valley nak g tengok la pulak, katanya ada offer best punya.

Insyallah 3rd Maternity & Children Expo Mid Valley tahun depan bulan March akan kami terjah lagi. Terima kasih buat En Myvitrd sebab melayan kehendak si isteri ini,hehe..love u syg...

Olay Total Effects

Salam semua,

Selamat pagi semua..Hari ni saja nak cerita sikit tentang Olay yang baru ku beli, sebenarnya entry ni dah terperap beberapa mgg, tapi tak habis-habis aku taip..Punya la malas aku nak update skrg ni..

Aku ni jenis suka kan barangan kecantikan..Sebelum ni dah macam-macam produk aku guna...tapi olay still dalam senarai aku..aku pun tak tau kenapa aku suka olay ni. Kalau nak kata sebab sesuai dgn muka aku,aku rasa ada juga produk lain yang sesuai dgn aku.Tapi balik-balik olay juga yang aku cari,hehe....Berhantu betul olay ni...

2 botol olay yang telah habis...

Bila olay aku ni dah habis je,terus aku buat suara manja kat En Myvitrd, hehe...cakap nak beli yang baru. Macam biasa En Myvitrd akan menjawap,ok esok kita cari...Sebenarnya still ada lagi sikt, tapi nak standby awal-awalkan...

Nilah dia kotak olay yang baru di beli 

So seperti yang dijanjikan esoknya kitaorg pg la cari Olay aku tu, tapi yang aku pelik harga kat Guardian agak mahal. Kalau ikut En Myvitrd dia suruh amb je,tapi aku dah biasa beli so tau la harga dia kan, lagi pun hujung tahun ni sure la ada offer. Aku pun cari kat tempat lain la, mmg betul harga dia sgt berbeza selamat tak beli mula-mula  tadi. Biasa la kan orang perempuan kalau membeli sure survey harga dulu kan...Bukan apa nak berjimat. Kalau boleh dapat harga murah buat apa nak beli dengan harga mahal kan..Tapi orang laki jenis tak kisah sangat..

Olay kita yang baru

Saturday, November 5, 2011

La Senza New Pin-Up Store Launch | One Utama

Hai semua,

Wah cepatkan masa berlalu esok dah nak raya haji, aku dan En Myvitrd pun dah ada kat kampung. So kauorang  semua macam mana dah balik kampung?Kitaorg gerak balik kampung petang semalam, hari khamis lepas sehari sebelum balik kampung sempat aku hadiri satu event atas jemputan pihak Nuffnang di One Utama bagi pelancaran La Senza New Pin-Up Store..

Korang nak tahu apa bendanya La Senza New Pin-Up Store jom layan beberapa keping gambar dulu yang sempat aku ambil.

La Senza New Pin-Up Store sangat cantik k..
Tengah beratur nak daftar, dari jauh aku sudah terpandang kelibat Kak Ina dan Cik Lily Putih
Zaman sekarang dah canggih,daftar semua pakai guna iPad je
Wah tersenyum semua,sebab dapat goodies bag kan....
Ini budak kan (Afrayuri) dia sampai paling awal k,sbb tu cuba tengok gambar orang tak ramai lagi,hehe.....
Makanan yang disediakan cantik sangat, nak makan pun sayang,hehe...
Si Tembam bersama Atilia
Sangat berbeza saiz aku dan Aishah Sincale yang cantik ni.
Ni lak Ambie Chia yang sangat sporting dan friendly
Baju tu semua harga RM119
Baju tido ni cantik,kain dia sangat lembut,Hajat di hati nanti nak beli satu bolehkan En Myvitrd, hehe...
Paling seronok bila gi Event adalah dapat goodies,pasti tak akan pulang dengan tangan kosong.
Kali ni punya event best sangat sebab dia akan jemput kita bergambar dan gambar tu terus dia cuci dan frame bagi kat kita seorang satu. Mula tak tau pun, tapi time kitaorag tengah borak tiba-tiba je dia datang bagi gambar seorang satu, so apa lagi sangat teruja k.

Orang bergambar sekali je,tapi kitaorg dua kali,hehe...

Foto kenangan bersama beberapa blogger.. antaranya Kak Ina, Cik Lily Putih, Afra Yuri, Zuriey & sorang lagi lupa pulak nama dia.. hehehe

Terima kasih nuffnang atas jemputan ini.

Korang boleh baca siaran akhbar untuk pelancaran La Senza New Pin-Up Store ni

Suasana Kedai Yang Baru Di Buka Di One Utama

Kuala Lumpur, 3 November 2011 – La Senza, the ultimate global fashion destination for the young, fun, and flirty, will open its first ever concept store in Malaysia, located in the 1 Utama Shopping Centre, Petaling Jaya in partnership with FJ Benjamin (M) Sdn Bhd. Inspired by the iconic 1950’s pin-up girl, the new La Senza ‘Pin Up’ concept store reestablishes the brand’s leadership in the market. From Paris to Rome, Shanghai to Caracas, Sydney to Dubai, La Senza’s new store is catered cater to today’s Globetrotting Lingerista.

Set to impress, the store offers a fresh design and layout that is characterized by flirty, feminine, fun polka-dots and sassy in-store artwork, a reflection of La Senza’s fashion loving customers. With this timeless image and strong emotional contents, the new iconic ‘Pin-up’ brand image connects with the young, aspiring individuals.

This coming Holiday, customers will be greeted with exciting ‘party’ ambience complete with glitters, bows and even tutus. Vivid window displays and point-of-sale materials, interlaced with familiar holiday messages will be evident throughout the store. With its new Holiday Collection themed as ‘Santa Babies’ this year, La Senza is sure to bring out the sexy, obvious and all-out attitude in every consumer. Alluring laces, comfortable cottons and body lifting push-ups at value prices are certainly up for grabs!

Whilst the look for La Senza is ever-changing, the company’s renowned customer service remains, with friendly, knowledgeable staff available as always. The store windows continuously provide latest and compelling product stories, offering in-store experience that emphasizes on fashion lifestyle to ensure every customer walks out perfectly fitted with the expert bra fittings.

Become a Fan of La Senza Malaysia in Facebook:

About La Senza

La Senza is the ultimate shopping destination for the young, fun, flirty, Globetrotting Lingerista! La Senza owns and operates more than 200 stores throughout Canada, and more than 250 additional stores in 48 countries around the world.

Tuesday, October 4, 2011

SENARAI BARANG KEPERLUAN BAYI BAKAL LAHIR - VERSI 3

Salam,

Hari ni aku nak kasi habis versi senarai barang baby. Siap aku kasi extra lagi barang keperluan ibu masa kat hospital nanti. Untuk tengok versi sebelumnya sila ke link ini Versi 1 & Versi 2.

Ok jom kita tengok versi terakhir ni. Harap dapat membantu kawan-kawan semua yang memerlukan. Kalau ada kekurangan harap maaf dan kalau perlu penambahan sila tambah sendiri ya,hehe...

D. MAKAN BABY
  1. Botol Susu Kecil 
  2. Botol Susu Sederhana 
  3. Botol Susu Besar
  4. Susu Tepung
  5. Puting susu spare
  6. Puting kosong
  7. Pembersih botol susu 
  8. Termos
  9. Tupperware susu
  10. Botol air masak
E. BARANG BERJALAN
  1. Stroller
  2. Baby car seat
  3. Diaper bag (Daddy)
  4. Travelling tilam set
F. LAIN-LAIN BARANG
  1. Bottle Warmer
  2. Electric Steam Steriliser 
  3. Double electric brestpump
  4. Bakul Baby
  5. Beg Pakaian Baby 
  6. Sealing Clips 
  7. Tongs
  8. Bouncer
G. KEPERLUAN MAMA
  1. Kain batik
  2. Stokin 
  3. Maternity Pad 
  4. T-shirt 
  5. Bra 
  6. Underware
  7. Alatan mandi
  8. Selipar
  9. Yasin

SENARAI BARANG KEPERLUAN BAYI BAKAL LAHIR - VERSI 2

Salam,

Seperti yang di janjikan aku akan berkongsi senarai barang baby versi 2, saja je bagi banyak versi, kalau tak berderet panjang sangat satu entry kan, kalau kauorg nak tengok versi pertama boleh tgk kat link ni Versi 1.

Jangan risau k, senarai ni hanya akan ada sampai versi 3 je,hehe....Apa pun jom kita tengok senarai seterusnya.

credit to my love Myvitrd

B. PERALATAN MANDI
  1. Bakul Barang Mandian 
  2. Baby bath 
  3. Baby Shampoo
  4. Besen Mandi baby
  5. Putik Kapas
  6. Tikar Getah 
  7. Bakul Baju Kotor
  8. Minyak Rambut  
C. PENJAGAAN DIRI  
  1. Bakul Peralatan diri
  2. Minyak Yuyi cap limau
  3. Minyak Telon 
  4. Tisu Lembab 
  5. Vicks
  6. Losyen Baby 
  7. Sikat
  8. Set ketip kuku
  9. Krim lampin 
  10. Tiub sedut hingus
  11. Bedak baby 

Monday, October 3, 2011

PERKEMBANGAN FETUS - 29 MINGGU

Salam,

Terlebih rajin la pulak aku update entry kali ni, sebelum ni tak ada mood langsung, aku just tengok je ahm update. Tapi bila mood aku dah ada baik aku cepat-cepat update, sebenarnya aku nak cerita perkembangan kandungan pada usia 29 week, tapi aku tak pandai nak cerita, kang tersalah cerita lak. So aku copy & paste maklumat dari web baby center.

Cepatnya anak mama & daddy membesar
Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran. 

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu. 

Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid,zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi. 


• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

Credit to babycentre.

SENARAI BARANG KEPERLUAN BAYI BAKAL LAHIR - VERSI 1

Salam,

Kali ni aku nak berkongsi dengan rakan-rakan semua senarai barang baby yang aku dah senaraikan untuk preparation kelahiran cahaya mata pertama kami. Aku kongsi sikit dulu nanti aku bagi lagi k,kalau sapa-sapa yang nak dalam bentuk excel boleh minta kat aku nanti aku emailkan.


Senarai yang aku tulis ni hanya sebagai panduan tak semestinya kena beli,ikut keperluan dan kesesuaian.Ada orang cakap senarai aku ni banyak sangat dan membazir, terpulang pada diri sendiri,macam aku kata tadi ikut keperluan. Bagi aku dan ahm memang banyak nak kena beli sebab ni pertama kali kami akan menyambut cahaya mata,so sudah tentu semua barang tak ada.

Kalau ada kekurangan atau rasa terlebih dalam senarai aku ni, kau orang boleh lah kurang kan atau tambah sendiri ya...harap dapat membantu rakan-rakan semua.

Credit to my love Myvitrd

A. PAKAIAN / TIDUR 
  1. Baju Lengan Panjang & Seluar Panjang
  2. Baju Lengan Pendek & Panjang
  3. Baju Lengan Pendek & Seluar Pendek 
  4. Rompers
  5. Barut baby 
  6. Bengkung baby 
  7. Set Sarung kaki  & tanggan 
  8. Sarung Kaki 
  9. Tuala Kecil 
  10. Tuala Besar 
  11. Topi 
  12. Lampin Bayi
  13. Pampers ( New Born ) 
  14. Selimut Baby 
  15. Sapu tangan kecil 
  16. Bantal kepala & Peluk
  17. Tilam & sarung
  18. Kelambu 
  19. Buaian & Kain Buaian 
  20. Lapik baju (BIP)
Untuk lihat senarai seterusnya anda boleh rujuk link ini Versi 2 & Versi 3.

ADUH DUIT LAGI

Salam,

Hai semua,hari ini aku & ahm telah bercuti secara tidak sengaja, pagi macam biasa semangat hari isnin nak masuk keja,semangat la sangat kan,hehe....turun bawah masuk keta,siap cakap kat ahm,jap lagi nak beli kuih kat kedai depan tu tau, tapi sekali ahm hidup kan keta tak boleh,kali kedua pun tak boleh. Apa lagi aku tengik muka ahm,ahm tengok muka aku,aik aa dah jadi semalam elok je,berjalan sampai ke bukit tinggi.

Terus hilang mood kitaorg nak g keja, dekat setengah jam ahm cuba hidup kan dan check apa yang patut tapi still tak boleh-boleh, ahm try tanya jiran-jiran nak minta jumper tapi masing-masing tak ada wayar jumper.

So keputusannya ahm ajak aku naik atas rumah balik, nanti kul 10 pagi baru dia keluar g bengkel,awal-awal pagi mana ada bengkel buka kan. Lepas sarapan dalam kul 10 pagi ahm keluar g bengkel dengan muka sedih, muka ahm bertambah sedih bila terpaksa jalan kaki ke bengkel, motor pun tak ada sebab dia tinggalkan kat office.

Alhamdullilah dalam kul 11pagi macam tu keta dah ok,duit pun dah melayang,huhu....ahm balik dari betulkan keta terus tido,katanya nak cuti terus sehari,tak ada mood nak keja katanya,aku ok je,hehe...


saya dah ok,boleh sambung jalan-jalan,hehe...

Saturday, October 1, 2011

THIRD TRIMESTER

Aslm...

Apa khabar semua???lama rasanya aku tinggal kan blog ni bersawang. Cik Lily Putih pernah tegur aku kenapa tak update-update blog...aku senyum je...cuba teka jangan cakap la boleh kata kan hari-hari tanya aku bila nak update blog,aku senyum juga lagi,hehe....Hari ni tiba-tiba rasa macam rajin so nak la update sikit tentang perkembangan kandungan aku...

29 weeks sudah...
Usia kandungan aku hari ni dah masuk 29 minggu lebih kurang 11 minggu lagi due untuk bersalin. Rasa tak sabar ada,rasa takut pun ada...macam-macam duk dalam fikiran ni, semoga dipermudahkan segalanya. Alhamdullilah sepanjang mengandung ni, belum ada alah-alah atau mabuk, cuma mula masuk kandungan 4 bulan sampai hari ni belakang aku akan sakit kalau duduk lama sangat. Dr cakap kalau sakit pinggang tu normal tapi bila perut dah besar,tapi masalahnya aku bukan sakit pinggang, tapi sakit belikat, makna lain untuk belikat tak tau lak aku nak panggil apa.Sakit diantara tulang belakang, bahagian sebelah kanan belakang aku.

Aku mula rasa pegerakan baby masa usia kandungan 5 bulan lebih,time tu macam caya tak caya ada pergerakan dalam rahim aku ni...ahm paling teruja sekali, asyik nak rasa je baby gerak.Kalau dia tunggu lama,tapi baby still tak gerak,muka terus sedih,hehe....

Insyallah hujung bulan ni aku dah mula check up kat hospital tempat aku nak bersalin nanti,pening juga duk fikir mula-mula nak bersalin kat mana, tapi buat masa ni kitaorg dah buat keputusan untuk bersalin KPJ Damansara Specialist Hospital. Tapi tak tau la kan still ada masa untuk ubah fikiran,hehe...apa pun harap semuanya berjalan lancar.

Ok la nanti aku sambung cerita lagi k...

Tuesday, September 27, 2011

Projek Mencari Hospital Bersalin Bermula

Penulis Jemputan : Myvitrd.com

Salam semua,

Sejak tn. empunya blog ni berbadan dua.. rasa-rasanya boleh aku bilang dengan jari berapa kali dia update blog.. bukan setakat dah bersawang.. dan berlumut dan blog ni.. hehehe.

Tapi tak pelah selagi aku masih larat dan ada idea insyaallah aku tolong-tolong juga jaga & updatekan blog cik malarang ni.

Sekarang dah masuk minggu ke-28 kandungan cik malarang.. so banyak benda yang dah kena prepair dari sekarang ni.. salah satu persediaan adalah untuk memilih lokasi untuk bersalin.

Korang percaya tak aku ni dilahirkan dirumah je.. bukan hospital atau klinik dan mak bidan yang sambut aku dulu tu masih hidup dan kuat lagi.. ilmu apa yang dia amalkan aku pon tak pasti..he2

Credit : google.com

Malam semalam kami berdua dah start bincang-bincang lokasi cadangan untuk bersalin dekat KL ni.. ikut rancangan awalnya cik malarang nak bersalin dekat Penang.. tapi disebabkan jadual peperiksaan PJJ beliau dah bertukar so plan untuk bersalin dekat Penang pon terpaksa tukar sekali.

Mungkin sesetengah orang tak kisah nak bersalin dekat mana.. macam aku dengan cik malarang ni ada cerewet sikit.. yang cerewet akulah sebenarnya..hehehe.

Syarat yang wajib dekat tempat cik malarang nak bersalin tu adalah aku nak doktor perempuan yang sambut baby kami nanti.. dan antara hospital yang di cadangkan adalah Hospital KPJ Damansara.. tapi masalahnya sekarang ada sesetangah pendapat dari sumber internet mengatakan sesetengah doktor perempuan yang ada dekat hospital ni tak memberi layanan yang baik kepada pesakit.. Betul ke?

Sebab tu kalau boleh kami ni nak minta pandangan dan cadangan Hospital mana yang sesuai untuk kami pergi untuk bersalin nanti.. dan paling penting Hospital tu ada doktor perempuan yang akan sambut baby kami.

Mungkin korang yang dah jadi ibu & ayah ni ada pengalaman ... bolehlah bagi  sedikit panduan dan cadangan dekat kami berdua yang masih baru ni.. hehehe.

Apa pon kami berdua harapkan semoga semuanya selamat nanti... 

Saturday, August 27, 2011

Duit Raya RM1000 dari Blog Denaihati 2011

Salam semua,

Rasanya sungguh rugi kalau tak mencuba nasib merebut Duit Raya RM1000 dari Blog Denaihati 2011 ni.. kata orang dari langsung tak mencuba siapa tahu ada rezekikan..



Contest nampak macam mudah.. tapi sakit juga kepala nak buat dapatkan Related Post antara satu entri dengan entri yang lain tu.. apa pon setelah mencuba hanya berjaya mendapatkan 6 related post.. syukur alhamdulillah.

Entri Utama

Related Post dari Entri Utama







Kepada yang belum mencuba nasib apa kata.. boring-boring tunggu waktu buka ni.. korang rajin2kan diri terjah blog Denaihati ye.. oklah selamat semuanya.

Friday, July 29, 2011

Check-up Kali ke-4 Minggu ke-19

Ditulis oleh myvitrd.com

Salam semua,

Dah lebih sebulan blog ni tak terupdate.. tak tahulah pasal apa tn.punya blog ni kurang rajin sikit nak update blog kali ni.. adakah disebabkan alahan akibat berbadan dua.. hehehe.. entahlah saya sendiri pon kurang pasti.

Asalnya entri ni aku nak update dekat blog aku sendiri.. tapi disebabkan blog ni dah lama sangat bersawang aku rasa baik aku tolong updatekan bagi pihak cik Malarang.

Semalam merupakan kali ke-4 kami buat check-up baby kami.. diam-diam.. sedar tak sedar rupanya baby dalam perut cik malarang ni dah berusia 19 minggu rupanya.. dah besar ni rupanya anak ayah ni.. :-)


Masa buat check-up kali pertama tu kami tak nampak apa-apa cuma doktor kata ada nampak bintik dekat rahim tu je.. check-up kali kedua pulak adalah nampak bentuk daging dekat tengah-tengah rahim tu.. dah check-up ke -3 dah nampak bentuk janin.

Masa check-up semalam doktor tunjuklah semua apa yang ada dalam perut tu.. dia tunjuk ni kepala baby, ni kaki baby, ni tangan baby... yang berdenyut2 tu jantung baby.. wah rasanya seronok sangat tengok anak kami membesar dengan sihat dalam tu.

Doktor pon kata baby dalam perut tu aktif dan sihat.. cuma sepatutnya cik malarang dah boleh rasa pergerakkan baby tu.. tapi dia kata belum ada rasa lagi.. tak sabar pulak nak tunggu baby ni gerak2 dalam perut.

Sepanjang 19 minggu ni.. alhamdullilah cik malarang takda apa-apa alahan.. muntah2 pon takda lagi.. hope sampai baby lahir takdalah alahan yang teruk.

Semalam doktor kata 25hb Ogos 2011 kena check-up lagi.. dah satu perkara yang masih menjadi tanda tanya kami berdua adalah baby kami ni lelaki atau perempuan ye? ... hehehe

Apa pon jantina yang keluar nanti kami terima dengan hati terbuka.. diharapkan baby kami ni sentiasa berada dalam keadaan sihat, cergas dan selamat buat selama-lamanya... amin

Apa yang penting tolong doakan semoga si ibu dan baby ni sentiasa sihat sepanjang masa.. 

"Ayah tunggu baby keluar hujung tahun ni syg, mama dah tak sabar nak belikan baju cantik-cantik tu.. hehehe"


Friday, June 3, 2011

BERITA GEMPAR

Alhamdullilah hari ni baru aku rasa bersedia nak mengumunkan bahawa, insyallah tak lama lagi myvitrd akan menjadi daddy, dengan erti kata lain aku sedang mengandungkan zuriat kami,hehe....Syukur tak terhinga atas kurnian tuhan ini.

Sebenarnya dah lama nak umumkan, tapi saja je biar tunggu besar sikit perut, tapi yang sebenarnya tak besar mana pun lagi,hehe...myvitrd sangat la tidak sabar nak tengok perut aku besar k..hari-hari tanya bila nak besar ni, aduh pening nak layan....

Berita yang mengatakan aku dah berbadan dua ni, kitaorang dapat tahu masa usia kandungan aku 7 mgg lebih, time tu dah dekat 8 mgg...lambat kan...time tu  macam tak caya je, aku ingat pregnancy tests tu salah, siap ketuk-ketuk lagi,hehe...Untuk nak comfirm betul-betul aku pregnant, kitaorang g la jumpa doktor. Siap suruh doktor check betul-betul takut silap,hehe...

Credit gambar untuk istockphoto
Orang yang paling gembira sudah tentu la myvitrd kan....siap senyum sorang-orang.Apa pun kami berdoa semoga diberi kesihatan yang baik semasa aku mengandung ni, semoga baby dalam kandung sihat dan semoga dipermudahkan semua urusan.

Kalau kau orang nak tahu berapa usia kandungan aku, sila rujuk kat Maternity tickers kat sebelah tu, ada aku letakkan...

Tuesday, May 31, 2011

I like Nippon Paint because…

Salam semua,

Tertarik dengan contest yang dianjurkan oleh pihak nuffnang dengan kerjasama Nippon Paint rasanya rugi pulak kalau tak mencuba nasib ni.


Memandangkan kunci rumah baru telah kami terima.. so dengan rendah dirinya mencuba nasib untuk membolehkan rumah kami di makeover oleh pihak Nippon Paint.

Seperti tajuk entri diatas kenapa saya suka dengan cat Nippon Paint ni? 

"Saya Suka Nippon Point Kerana Dengan Pengalaman Menggunakan Nippon Point di Dalam Bilik Tidur Kami Sebelum Ini Membuatkan Kehidupan Dan Tidur Kami Sekeluarga Sentiasa Tenang Sepanjang Malam"

Jom aku cerita sikit pengalaman menggunakan cat Nippon Paint ni..

Pada awal tahun 2010 seawal perkahwinan kami, kami suami isteri telah berpindah ke rumah sewa baru untuk memulakan hipup baru.. tetapi sebelum masuk ke rumah baru si suami telah menghiasi bilik tidur kami dengan menggunakan Cat Nippon Paint seperti dibawah ni..


Dari model Matex Gold keluaran Nippon Paint menjadi pilihan si suami.. sebenarnya si suami buat kerja-kerja ni sorang-sorang je kebetulan masa tu aku belum berpindah lagi dan masih duduk dirumah ibu.

kredit foto Myvitrd

Proses mengecat rumah sewa.. mungkin masih baru dalam bidang cat mengecat ni.. korangh tengok jelah cara dia mengecat tu.. hehehe.

kredit foto Myvitrd

Alhamdulilah akhirnya proses mengecat telah selesai.. dengan 2 tone warna pilihan.. so ruangan ini adalah ruangan bilik tidor kami yang belum lagi dimasukkan perabut bulik tidor.

Jom kita view ruangan bilik & ruang tamu rumah baru kami... Maaflah ye .. rumah masih bersepah dan masih kosong lagi.. mungkin lepas kena cat tajaan dari Nippon Paint baru ceria rumah ni.. :-)



Jadi sekarang dengan adanya contest dari Nippon Paint dah Nuffnang kami mengaharapkan pihak Nippon Paint yang akan menaja cat bilik tidor untuk rumah baru kami ni..

Nota Pesanan : Kepada yang berminat untuk menyertai contest ini bolehlah melayari blog Nuffnang di sini http://www.nuffnang.com.my/blog/2011/05/19/nippon-paint/
Related Posts with Thumbnails