Cinta Hatiku Sampai Ke Syurga

Thursday, October 28, 2010

DUDUK ANTARA 2 SUJUD

Renung-renungkan lah…


BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN semasa kita duduk antara dua sujud...Dalam tidak sedar setiap hari kita memohon didalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami... sekadar tersebut dibibir,tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..Marilah kita mula menghayati doa ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..


Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah...


Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima keampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil


Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah,ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan kemudian sampaikanlah permintaan kedua,Warhamni (sayangi aku)..
Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya


Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima,ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)
Warzuqnii (berilah aku rezeki)
Wahdinii (berilah aku petunjuk)
Wa'Aafinii (sihatkan aku)
Wa'fuannii (maafkan aku)


Setelah selesai, diamlah sejenaklalu sampaikan rasa syukur kita. Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja. Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu.

2 comments:

NoAiNi MaMat said...

betul tuhhh..tapi doa yang mustajad adalah ketika sjud..berdoalah banyak2

Anonymous said...

Apabila seseorang itu rapat dengan allah dan dikasihi Allah, apa yang terlintas dalam hati tanpa sengaja juga dimakbulkan Allah.
Betapa luasnya Ar-Rahman dan Ar-Rahim yang satu itu.Amin.

Related Posts with Thumbnails