Cinta Hatiku Sampai Ke Syurga

Thursday, March 25, 2010

SHAKEN BABY SYNDROME (SBS) - AWAS......

MARI KITA KONGSI BERSAMA-SAMA APA YANG KAWAN AKU EMAIL.

TQ ,KONGSI PENGALAMAN BETUL APA YG DITULIS .KEKADANG DGN KELUARGA SENDIRI PUN APABILA BUAT LAMBUNG2 ANAK PUN BOLEH BUAT GADUH..SEBAB APA DIA ORANG NI TAK FAHAM..KEKADANG DIA ORANG MENGGUNGKIT ANAK2 YANG LAIN TAK ADA APA2 MASALAH PUN....AKU START ANAK AKU KENA TEMPOHARI KENA BEDAH TEBUK TEMPURUNG BUANG DARAH BEKU KAT KEPALA PUN SALAH SATU PUNCANYA AKIBAT MELAMBUNG KAN ANAK @ MENDODOI KETERLALUAN @TERJATUH TANPA SEDAR JAWAPANNYA SAMPAI SEKARANG KENA TANGGUNG SENDIRI(MAK BAPAK LER) KESAN2 RISIKONYA SAMPAI SEKARANG MASIH TAK ADA PERUBAHAN KAT MATA KEDUA BELAH ANAK AKU (MATA BUKAK MACAM BIASA TAPI TAK NAMPAK)ITU HARI MASA SEMINGGU KELUAR HOSPITAL AKU PANGGIL ANAK AKU.AKU TENGOK MACAM DIA TENGOK AKU...SAMPAI TARIKH CHECK UP DOKTOR CAKAP ANAK AKU MEMANG TAK NAMPAK CUMA DENGAR SUARA AJER..ADUHHHHHHHHHHHHHH LETIH BRO..KEPUTUSAN SEKARANG AKU KENA BERSABAR DAN PERLAHAN2 GUNA TERAPI YANG DOKTOR AJAR SUPAYA SARAF MATA BERSAMBUNG SEMULA(GUNAKAN KERTAS BERWARNA TANPA ADA BUNYI BISING @ LAGU) SO AKU KAT SINI SAJA MENGINGATKAN JUGA PADA RAKAN SEPERJUANGAN YANG LAIN TAK KIRALAH ANAK KITA SIAPA YANG JAGA.APA2 HAL ORANG YANG JAGA ANAK TU MESTI JUJUR KENA BAGITAHU APA YANG BERLAKU DENGAN SEGERA...BAGI KITA YG BERKERJA NI TERPAKSA AMBIK CUTI LAH , EL LAH DEMI ANAK KITA SEMBUH SEMULA...TAPI DIAORANG YG JAGA ANAK TU ADA AMBIK TAHU....JADI FIKIR2 LAH MENCEGAH LAGI BAIK DARI TERJADI.....................AKU MENULIS KERANA PENGALAMAN.......... AKU PAPARKAN GAMBAR ANAK AKU LIHAT LAH...AKU MEMOHON SEMUA SEDEKAHKAN AL FATIHAH SUPAYA ANAK AKU CEPAT SEMBUH...AMIN

General Info.....

Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain.. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.

Health Info
SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.....( occupational stress ).

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN
1.
Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
2.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.

3.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.

4.
Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

No comments:

Related Posts with Thumbnails