Cinta Hatiku Sampai Ke Syurga

Saturday, September 29, 2012

Puding Roti Cinta

Salam,

Apa khabar semua,dah lama berhenti berceloteh kat blog yang tak seberapa ni,sampaikan keluarnya entri ni, oleh En Suami,entah la kenapa aku malas sangat,mungkin sbb penat kerja,balik rumah siap kan kerja rumah,kul 10mlm confirm mata aku dah berat dan terus lelap,so mmg tak sempat nak berblog. Kat office lak tak ada internet, kalau ada pun mmg tak sempat nak update.Office aku kalau sapa online time kerja walaupun menggunakan smart phone sendiri,adalah salah,tambahan ada orang yang sangat baik hati untuk jadi mata-mata bos...member aku siap pernah kena tegur sbb online...Dah tu si mata-mata ni,bila bos baru masuk dia siap g canang kat bos baru yang tak tau apa-apa ni,kata kawan aku suka online time kerja,sangat baik hati kan dia...Ish melalut lak aku ni...ok la apa2 pun alasan yang aku bagi,aku mmg malas,hehe..sbb ada blogger yang hebat,sibuk-sibuk pun still sempat updatekan...so tiada alasan ya malarang-kak,hehe....

Kembali kepada tajuk asal kita. Aku sebenarnya pertama kali buat puding roti ni. Mungkin bagi yang pandai masak sure cakap senangkan,aku yang tak pandai masak ni,sangat la teruja bila nak buat k.

Alhamdullilah percubaan pertama aku berjaya,so bertitik tolak dari situ la,En suami asyik request suruh buat,tiap-tiap minggu mst dia nak makan. Tadi balik dari jalan-jalan kat one utama dia request lagi,walaupun baru lps makan kat luar. Selamat bahan dah mmg ada kat rumah dan cara penyedianya pun tak susah,so aku tunaikan la keinginaan En suami tercinta.

Mai nak kongsi sikit resepi dan gambar-gambar puding yang baru aku siapkan tadi,walaupun sebenarnya aku pun flow buku resepi,hehe....

Puding Roti

Bahan A
8 Keping roti (aku suka guna roti gardenia)
2 Cawan fresh milk

Bahan B
5 sudu gula halus
(sebenarnya 4 tapi aku letak 5 sbb aku tak buat krinnya En suami tak suka makan dengan krimnya)
2 sudu margerin
2 biji telur
1 sudu tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
Kismis sebanyak mana yang anda suka
(aku letak Choclate Chip,sbb aku tak suka makan kismis yang di campur kedalam bahan-bahan lain)

Cara-caranya
1. Koyak-koyakkan roti dan rendam dengan susu selama 30 minit.
    (kalau ikut aku tak sampai 30minit pun aku rendam,hehe..)
2. Campur kesemua bahan B dan gaul sehingga sebati.
3. Setelah bahan B sebati, campurkan kedalam bahan A dan gaul.
4. Masukkan ke dalam bekas dan bakar selama 30minit dengan suhu 180.


Roti yang dah dikoyak-koyak
2 gelas cawan fresh milk
Roti yang telah di rendam susu
2 sudu Marjerin
Esen vanila,Tepung jagung,Telur, Gula halus &Choclate chip
Bahan B yang telah digaul rata
Bahan A & B dicampur
Bhaan A & B digaul rata
Taburan Choclate Chip
Gaul rata Choclate chip dengan bahan adunan tadi
Masukkan dalam bekas yang sesuai
Apa lagi bakar la
Alhamdullilah siap,nampak je naik tinggi tu,jap lagi dia akan turun balik dan cantik je,hehe...
Ni la hasilnya
Fuhhh memang sedap,bukan nak puji diri sendiri,tapi nak puji tuan yang kongsi resepi ni,resepi yang dia kongsi memang mudah dan insyallah menjadi. Nak lawan tokey Cookies lepas ni,nak jadi sehebatnya dalam masakan dan berblog,boleh ke aku ni,berangan je la kan,hehe...

Resepi ni aku ambil dari buku 1 Hari 1 Resepi dari Chef Hanieliza's.

4 comments:

Myvitrd said...

Tq sygku.. Sebab sentiasa tunaikn hasrat abg.. Memang sedap roti puding cinta tu.. Kalau tak sedap takkn ada org sanggup bungkus bawa balik hari tu masa dtg umh

lala yusof said...

ni kena cuba...cantik je

Anonymous said...

Manaya komr terbaru ni?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts with Thumbnails