Disebabkan Deep Freezer tak sampai-sampai lagi so aku duk kena fikir macam mana nak manage susu Harraz ni.So hari ni aku nak kongsi sama-sama cara nak simpan susu perahan. Ada 5 cara menyimpan susu perahan. Jom kita tengok cara-caranya...
1) Susu fresh baru perah (Suhu bilik) Suhu 25c - 37c - 4 jam Suhu 15c - 25c - 8 jam |
2) Peti sejuk (Rak atas) - Bahagian sejuk Suhu 2c - 4c -3-5 hari (> 5 hari - perlu masukkan dalam freeze) |
3) Peti sejuk (1 pintu) Bahagian beku - 2 minggu |
4) Peti sejuk (2 Pintu) -20c bahagian beku - 3 bulan |
5) Deep Freeze - 6 bulan |
Ini apa yang aku tahu dan aku baca dalam internet dan dari buku Panduan Penyususan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya. Kalau salah atau tak betul, tolong betul kan ya kawan-kawan...
p/s : Gambar credit google...
2 comments:
Doa2 semoga 2 ke 3 hari lagi deep freeze tu sampai ye..
Susu ibu, susu yang terbaik di dunia.. ;)
Post a Comment